Wyślij w świat :)
5
(1)

Lekka sałatka z mozzarellą, malinami i kaki

Lekka ale sycąca sałatka na bazie roszponki z dodatkiem kremowej mozzarelli di bufala, chrupiącymi warzywami i orzeźwiającymi owocami. Idealna propozycja na szybki lunch lub lekkostrawną kolacje. Lekki i bogaty w błonnik posiłek, który sprawdzi się zarówno na redukcji jak i na adaptacji. Nie tylko dla osób na diecie keto.

sałatka, mozzarella, keto, warzywa, sałata, maliny, keto przepisy

Składniki: 

  • 60g roszponki
  • 1/4 awokado
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • plasterek kaki
  • 3-4 maliny
  • pół podłużnej papryki (u mnie kawałek żółtej i kawałek czerwonej)
  • mozzarella di bufala (można zastąpić zwykłą lub burratą)
  • łyżka płatków migdałowych
  • dressing: łyżka oliwy, łyżeczka oleju MCT, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatę płuczemy, osuszamy, wykładamy na talerz. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki pomidorki, kaki i paprykę. Dorzucamy maliny, ser i płatki migdałami. 

Składniki na dressing mieszamy aż płyn zemulguje, polewamy sałatkę.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 815 – B: 27g – T: 64g – W: 35g (w tym cukry 4,5g)

Taka ilość to jedna porcja.

Uwagi: żeby sałatka była mniej kaloryczna warto mozzarelle di bufala zastąpić zwykłą w wersji light.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

sałatka, roszponka, mozzarella sałatka, maliny
sałatka, mozzarella, keto, warzywa, sałata, maliny, keto przepisy
sałatka, mozzarella, keto, warzywa, sałata, maliny, keto przepisy

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 5 / 5. 1

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)