Lekka sałatka z mozzarellą, malinami i kaki
Lekka ale sycąca sałatka na bazie roszponki z dodatkiem kremowej mozzarelli di bufala, chrupiącymi warzywami i orzeźwiającymi owocami. Idealna propozycja na szybki lunch lub lekkostrawną kolacje. Lekki i bogaty w błonnik posiłek, który sprawdzi się zarówno na redukcji jak i na adaptacji. Nie tylko dla osób na diecie keto.

Składniki:
- 60g roszponki
- 1/4 awokado
- 3 pomidorki koktajlowe
- plasterek kaki
- 3-4 maliny
- pół podłużnej papryki (u mnie kawałek żółtej i kawałek czerwonej)
- mozzarella di bufala (można zastąpić zwykłą lub burratą)
- łyżka płatków migdałowych
- dressing: łyżka oliwy, łyżeczka oleju MCT, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę płuczemy, osuszamy, wykładamy na talerz. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki pomidorki, kaki i paprykę. Dorzucamy maliny, ser i płatki migdałami.
Składniki na dressing mieszamy aż płyn zemulguje, polewamy sałatkę.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 815 – B: 27g – T: 64g – W: 35g (w tym cukry 4,5g)
Taka ilość to jedna porcja.
Uwagi: żeby sałatka była mniej kaloryczna warto mozzarelle di bufala zastąpić zwykłą w wersji light.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.



Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 5 / 5. 1