Keto tort z kremem pistacjowym i malinami
Keto tort z kremem pistacjowym i domowym dżemem malinowym to idealny deser dla osób, które dbają o zdrowie, a jednocześnie cenią wyraziste smaki. Bezglutenowy biszkopt z mąki łubinowej jest lekki, wilgotny i delikatny w konsystencji. Doskonale komponuje się z kremem pistacjowym, który zachwyca głębokim aromatem oraz z domowym dżemem malinowym, dodającym orzeźwiającej kwaskowatości. To połączenie smaków sprawia, że tort jest nie tylko wyjątkowo pyszny, ale także idealny na różne okazje – od rodzinnych uroczystości po spotkania w gronie przyjaciół.
Dzięki prostym składnikom i zdrowej recepturze keto tort może być częścią zrównoważonej diety. Jest przyjazny dla osób na diecie ketogenicznej, ale jego smak i wygląd z pewnością przypadną do gustu każdemu, niezależnie od preferencji żywieniowych. Przygotowanie tortu nie jest skomplikowane, a jego efekt wizualny i kulinarny na pewno zrobi wrażenie. Ten deser to doskonały sposób na delektowanie się słodkościami w zdrowszym wydaniu, które zachwyci smakiem i zostanie zapamiętane na długo!

Składniki:
Biszkopt:
Tortownica 18 cm
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju MCT
- 45g mąki łubinowej
- szczypta winianu potasu
- szczypta soli
- 2 łyżki erytrytolu
Dżem:
- ok 250g mrożonych malin
- odrobina słodzika
- 3g pektyny NH
Krem:
- 125g mleka
- 2 żółtka
- słodzik do smaku (warto dodać nieco więcej, budyń powinien być bardzo słodki)
- 20g skrobi
- 40g masła
- ok 60-70g masła pistacjowego
- 200g mascarpone
- ekstrakt waniliowy
Nasączenie:
- 3 łyżki białego rumu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ze słodzikiem ubijamy, w połowie dodajemy sól i winian – piana powinna być gęsta i błyszcząca. Zwalniamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka, po chwili wlewamy olej – krótko miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę łubinową, delikatnie mieszamy łopatką.
Ciasto pieczemy w 150st przez ok 25-30 min (do suchego patyczka). Studzimy i kroimy na dwa blaty.
Dżem:
Maliny gotujemy aż całkowicie się rozpadną, przecieramy przez sitko o małych oczkach (ten krok można pominąć jeśli pestki nie są problemem). Do gotowego przecieru dodajemy słodzik, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy pektyny, znowu mieszamy i gotujemy przez ok 3-5 min na małym ogniu. Dżem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem:
Żółtka ucieramy, dodajemy skrobie i dokładnie miksujemy. Mleko ze słodzikiem doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy do ubitych żółtek, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Przykrywamy folia w kontakcie i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło, budyń, mascarpone i masło pistacjowe powinny być w temp pokojowej!
Masło ucieramy aż będzie niemal białe. Dodajemy budyń w 3 partiach. Miksujemy aż masa będzie gładka i bez grudek. Dodajemy mascarpone, znowu miksujemy, a na koniec dorzucamy masło pistacjowe i ekstrakt waniliowy (najlepiej dodać ok 50g, a później w razie potrzeby dodać więcej aby uzyskać taką intensywność jaka nam odpowiada). Ubijamy do połączenia.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy mieszanką wody i rumu. Można pominąć ten krok lub użyć np. mleka lub wody z cytryną.
Krem i dżem nakładałam okręgami: rant z kremu, następnie dżem, krem i odrobine dżemu na środku. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy cienką warstwą kremu. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki na kilka h. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2656 – B: 88g – T: 224g – W: 77g (węglowodany netto ok 46g)
Taka ilość to 6 do 8 porcji.
Uwagi:
Domowy dżem malinowy można zastąpić dowolnym, sklepowym bez dodatku cukru.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
Keto sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką rabarbarową2025-05-16/0 Comments
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0