Keto sałatka ze szparagami, mozzarellą oraz łososiem.

Składniki:
- ok 400g szparagów
- 100g papryki
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
- 3 łyżki oliwy
Poza tym:
- kulka mozzarelli
- 140g wędzonego łososia
- 1/3 opakowania ulubionych kiełków
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka orzeszków piniowych
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy, dodajemy przyprawy, polewamy oliwą – dokładnie mieszamy. Zapiekamy w 200st przez ok 20-30 min.
Na podpieczonych warzywach rozkładamy kiełki, pokrojone na mniejsze kawałki mozzarellę i łososia. Na koniec posypujemy natką i orzeszkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1052 – B: 65g – T: 72g – W: 32g (weglowodany netto 20g)
Taka ilość to dwie porcje.
Uwagi:
Orzeszki pinii, a dokładniej nasiona niektórych gatunków sosny, to wspaniała choć niedoceniana przekąska oraz dodatek do wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Piniole są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy K, witamin z grupy B, witaminy E oraz potasu i cynku. Ponieważ są dość drogie, warto kupować je w większych opakowaniach, np. na Allegro.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0