Keto pizzerinki bez glutenu

Składniki:
Spód:
- 75g tartej mozzarelli
- 25g mascarpone
- żółtko
- ok 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15g błonnika owsianego
- 30-40g mąki łubinowej (dodajemy 30, opcjonalnie jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie podsypujemy podczas wyrabiania)
Nadzienie:
- 2 łyżki ketchupu
- 2 plasterki szynki
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej papryki
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- oregano suszone i świeże
Sposób przygotowania:
Spód:
Mozzrelle i mascarpone rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy wymieszane suche składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ja pakuje wszystko do woreczka i ugniatam.
Ciasto chłodzimy (z zimnym łatwiej się pracuje), następnie dzielimy na pół i formujemy dwa płaskie spody. Oba smarujemy ketchupem, następnie układamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, paprykę, szynkę, posypujemy suszonym oregano i posypujemy serem.
Pizzerinki pieczemy w 180 st przez ok 20-35 min (na rumiany kolor) czas pieczenia zależy od piekarnika.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 706 – B: 57g – T: 41g – W: 18g (w tym cukry ok 6g)
Taka ilość to dwie średnie lub jedna duża porcja.
Uwagi: Błonnik owsiany w przepisie można pominąć choć nadaje bardzo charakterystycznego smaku dlatego zdecydowanie polecam go dodać. Można go dostać na Allegro
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0