Keto omlet białkowy z piekarnika
Śniadanie białkowo tłuszczowe na słodko – czy to możliwe? Oczywiście! Pyszny keto omlet wzbogacony o kazeinę, z porcją palonego masła i owocami,który nasyci Cię na długo. Będąc na diecie nieskowęglowodanowej nie musisz rezygnować ze słodkich śniadań. Sekretem są odpowiednio zbilansowane składniki. Przepis, który sprawdzi się zarówno na adaptacji jak i na redukcji.
Składniki:
- 4 jajka L
- 120 ml mleka
- 65g kazeiny micelarnej
- łyżka erytrytolu, szczypta soli, ekstrakt waniliowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Wszystko prócz masła wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Na żeliwnej patelni (lub każdej innej, którą można włożyć do piekarnika, lub w naczyniu żaroodpornym) rozpuszczamy masło i na jeszcze gorące wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st na ok 10-15 min (do suchego patyczka). Omlet mocno rośnie a póżniej opada. Przed podaniem posypujemy słodzikiem w pudrze i dekorujemy owocami.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 780 – B: 89g – T: 45g – W: 6g ( w tym cukry 1g)
Taka ilość to 2-3 porcje.
Uwagi: Keto omlet białkowy doskonale smakuje solo ale jeszcze lepiej z dodatkiem sezonowych owoców, dżemu lub frużeliny. Kazeinę micelarną można dostać w sklepach stacjonarnych z odżywkami dla sportowców lub online np. na Allegro
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.
Ostatnio dodane:
-
-
-
-
Keto rogaliki świętomarcińskie bez cukru2025-11-09/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0