Keto mazurek z kajmakiem
Keto mazurek z kajmakiem – proste i niezwykle efektowane ciasto na Wielkanoc. Zachwyci każdego miłośnika karmelu, a w składzie nie ma nawet grama cukru stołowego. Na diecie ketogenicznej nie musimy rezygnować z tradycyjnych, wielkanocnych wypieków. Ciasto, które sprawi, że święta będą jeszcze radośniejsze 😊

Składniki:
Spód:
- 90g mielonych migdałów
- 15g mąki łubinowej
- ok 4 g gumy ksantanowej
- 40g masła
- żółtko
- szczypta soli
- opcjonalnie słodzik
- 65g syropu błonnikowego (VitaFiber)
- 25g wody
- 180g śmietanki 30% w temp pokojowej
- opcjonalnie: słodzik i szczypta soli
Sposób przygotowania:
Spód:
Żółtko, masło i gumę wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładko, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy tak długo aż powstanie ciasto (lub wyrabiamy ręcznie jak tradycyjne kruche). Walkujemy między dwoma arkuszami papieru, formujemy kształt (kwadrat 15/15cm) i zamrażamy. Pieczemy w 170 st przez ok 30min (na złoty kolor). Studzimy.
Karmel:
Na patelni podgrzewamy wodę i syrop – aż nabierze lekko brązowego koloru, wlewamy łyżkę śmietanki i mieszamy dokładnie, wlewamy resztę znowu mieszamy i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż nabierze karmelowego koloru. Gotowy karmel wylewamy na podpieczony spod.
Kaloryka i makro (nie uwzględnia dekoracji) wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1611 – B: 38g – T: 139g – W: 25g (w tym cukry 6g)
Ciasto można podzielić na 6 niedużych porcji.
Uwagi: Keto mazurek dekorujemy wg uznania. Ja użyłam orzechów, suszonych owoców, maku, pestek dyni i słonecznika, suszonych płatków kwiatów.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0