Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto mazurek malinowo - pistacjowy bez glutenu

Keto mazurek to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatność półkruchego, maślanego spodu z intensywnym smakiem domowego dżemu malinowego i aksamitnego pistacjowego ganache. Dzięki  kompozycji składników, ciasto zachowuje przyjemną strukturę, a jego słodko-kwaśne nuty przełamują klasyczną kremowość ganache. To pyszny deser, który zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych mazurków, jak i tych poszukujących nowych, niebanalnych smaków. Idealny na świąteczny stół, pełen harmonii między owocową świeżością i orzechowym bogactwem 🙂
Keto mazurek pistacja malina
Keto mazurek malinowo-pistacjowy

Składniki: 

Półkruchy spód:

  • 20g kazeiny micelarnej 
  • 15g odżywki białkowej WPC
  • 45g mąki łubinowej
  • żółtko
  • 40g zimnego masła
  • ok 60g kwaśnej śmietany 18% 

Dżem malinowy:

  • 300g malin mrożonych
  • 4-6g pektyny NH
  • ulubiony słodzik 

Ganache pistacjowy:

  • 30g masła kakaowego
  • 20g śmietanki 30%
  • ok 40g śmietanki w proszku lub pełnotłustego, sproszkowanego mleka
  • słodzik (jeśli używacie erytrytolu, rozpuśćcie go najpierw w śmietanie)
  • ok 40g masła pistacjowego

Sposób przygotowania:

Półkruchy spód:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładkie ciasto. Było rzadsze niż typowe kruche ale nie lepiło się do dłoni. Zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika na ok 15min, następnie wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, formujemy kształt. Pieczemy w temp 200st przez ok 10-12 min (na ładnie rumiany kolor).
Odstawiamy do wystudzenia.

Dżem malinowy:

Maliny gotujemy ze słodzikiem. Kiedy całkowicie się rozpadną odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie dodajemy pektyny. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez ok 5min.
Studzimy.

Ganache pistacjowy:

Masło kakaowe oraz śmietankę 30% podgrzewamy w kąpieli wodnej – tylko do rozpuszczenia! Dodajemy śmietankę w proszku – mieszamy, na koniec wrzucamy masło pistacjowe i blendujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.

Wystudzony spód smarujemy dżemem i polewamy pistacjowym ganasz.
Dekorujemy wg uznania.

 

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu*:

Kcal: 1607 – B: 71g – T: 117g – W: 71g  (w tym węglowodany netto 47g)

Taka ilość to 4 do 6 porcji.

Uwagi: 

Zamiast masła kakaowego oraz mleka w proszku można użyć ok 60-70g białej czekolady oraz kremówki. Składniki wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać, a następnie połączyć z pastą pistacjową.

Domowy dżem malinowy można zastąpić dowolnym sklepowym.

Pektynę NH można zastąpić skrobią kartoflaną – ok 2 płaskie łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wody na 300g malin.

Zarówno masło pistacjowe jak i pektyny można dostać w sklepach internetowych lub np. na Allegro.

 

*Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Keto tarta mazurek pistacja malina
Keto tarta mazurek pistacja malina
Keto tarta mazurek pistacja malina
Keto tarta mazurek pistacja malina
Keto tarta mazurek pistacja malina

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)