Keto lody kawowe - bez dodatku cukru

Składniki:
- 3 żółtka
- 150g śmietanki 30%
- 120g mleka skondensowanego niesłodzonego (można użyć zwykłego lub roślinnego)
- 20-30 ml mocnej kawy (u mnie jedno ristretto) zdecydowanie lepszą opcją będzie tu kawa rozpuszczalna
- 40g inuliny
- łyżka wódki (można pominąć)
- słodzik wg uznania
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy na kogel mogel. Śmietankę, mleko, słodzik i inulinę mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy świeżo zaparzoną kawę (lub wsypujemy rozpuszczalną) a następnie gorący płyn, cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania wlewamy do ubitych żółtek. Na koniec wlewamy wódkę – mieszamy. Przelewamy do naczynia, studzimy, wstawiamy do zamrażarki na 4-6 h.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 860 – B: 20g – T: 71g – W: 20g
Taka ilość to dwie średnie lub jedna duża porcja.
Uwagi:
Do lodów można dodać posiekane orzechy makadamia lub migdały.
Inulinę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub online, np. na Allegro.
Jeśli lody zamarzną na kość, zostawiamy je na 15 min w temp pokojowej (nie należy ich ponownie zamrażać) Znowu nabiorą kremowej konsystencji.
Jeśli robicie większą porcję, najlepiej zamrażać je w mniejszych pojemniczkach
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Keto babeczki nadziewane mozzarellą2025-04-21/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0