Keto likier kokosowy bez dodatku cukru

Składniki:
- 100g wiórków kokosowych
- 200g wódki
- 80g syropu błonnikowego VitaFiber (użyłam 20g o smaku neutralny i 60g karmelowego)
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- mleko kokosowe z puszki (tylko gęsta część)
- 120g mleka zagęszczonego niesłodzonego (lub śmietanki kokosowej)
- opcjonalnie słodzik
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe wsypujemy do większego słoika, zalewamy wódką i odstawiamy do lodówki na ok 7 dni.
Po tym czasie wylewamy na sitko o drobnych oczkach lub na gazę i dobrze odsączamy. Wiórki wkładamy do słoika – przydadzą się do przepisu na praliny kokosowe a aromatyzowanej wódki użyjemy do likieru.
Na patelnie wlewamy syrop błonnikowy, mleczko kokosowe i gotujemy aż zredukuje do konsystencji karmelu (o ok 2/3 objętości), dodajemy ekstrakt, mleko skondensowane doprowadzamy do wrzenia intensywnie mieszając. Zdejmujemy z ognia, a gdy lekko przestygnie wlewamy kokosową wódkę i krótko blendujemy. Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Uwagi: Likier można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Schłodzony nieco gęstnieje więc świetnie nada się jako sos do lodów, dodatek do kremów czy deserów. Można też dodać więcej alkoholu lub troszkę wody żeby zachował bardziej płynną konsystencję.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0