Keto ciasto z truskawkami i białą czekoladą
Keto ciasto z truskawkami i białą czekoladą to idealne połączenie delikatności i wyrazistego smaku. Jego puszysta struktura sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach, a kwaskowe truskawki doskonale komponują się z subtelną słodyczą białej czekolady. Przygotowane z myślą o osobach na diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się deserem bez wyrzutów sumienia! 🍓🍫✨

Składniki:
Forma ok 22 cm
- 100g mielonych migdałów
- 40g mąki łubinowej
- 20g izolatu białkowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- erytrytol lub inny słodzik do smaku
- 55g palonego masła (roztopione i przybrązowione)
- 100g mascarpone
- 3 duże jajka
- truskawki (u mnie 4 duże zamrożone, jeśli macie świeże dajcie więcej)
- 50g białej czekolady bez cukru
- opcjonalnie erytrytol w pudrze do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę migdałową, łubinową, izolat, proszek do pieczenia i słodzik mieszamy, wlewamy przestudzone masło i mascarpone – miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy jajka i raz jeszcze krótko miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy, układamy truskawki oraz białą czekoladę.
Pieczemy w 160 st przez 30-40min (do suchego patyczka).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu*:
Kcal: 2265 – B: 84g – T: 189g – W: 54g
Taka ilość to ok 8 porcji.
Uwagi:
*Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
Keto sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką rabarbarową2025-05-16/0 Comments
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0