Keto biszkopt migdałowy z kremem waniliowo porzeczkowym
Cudownie puszysty i aromatyczny keto biszkopt przełożony kwaskowym kremem. Ciasto, które ładnie wygląda, wspaniale smakuje, a robi się praktycznie samo! Wystarczy kilka ruchów mikserem 👌🏻 Idealny na Walentynki, dzień kobiet czy Wielkanoc. Nie ważne na jaką okazję je zrobicie, na pewno nie będziecie żałować 😎

Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka r L
- 15g kazeiny micelarnej
- 40g mielonych migdałów
- 20g oleju MCT
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g erytytolu
- szczypta soli
- kilka kropel olejku migdałowego
- płatki migdałów do posypania – opcjonalnie ale warto bo ładnie wyglądają i dodają chrupkości
Dżem z czerwonej porzeczki:
- 200g czerwonych porzeczek mrożonych
- erytytol do smaku
- 3g pektyny NH lub amidowanej (lub zwykłe pektyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
Krem:
- 200g mascarpone
- ok 120g śmietanki 30%
- dżem porzeczkowy
- słodzik do smaku
- wanilia
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Tortownica 18cm
Białka ubijamy z solą i słodzikiem na gęstą, sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, krótko miksujemy. Dodajemy olej i aromat, znowu miksujemy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie łopatką aż wszystko się połączy. Ciasto wlewamy do tortownicy, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160st na ok 20-30 min (do suchego patyczka). Biszkopt troszkę urósł i troszkę klapnął😆 Byl bardzo delikatny, wilgotny i puchaty.
Studzimy, wyjmujemy z formy i dzielimy na dwa blaty.
Dżem porzeczkowy:
Porzeczki gotujemy az sie całkowicie rozpadną, przecieramy przez drobne sitko żeby pozbyć się pestek i skórek (wyszlo mi 120g musu). Studzimy, dodajemy słodzik i pektynę – dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2-3 min intensywnie mieszając. Chłodzimy.
Krem:
Śmietankę z mascarpone i słodzikiem ubijamy. Krem dzielimy na pół, do jednej części dodajemy dżem, do drugiego wanilie. Każdą krótko miksujemy.
Do nakładania kremu użyłam rękawa cukierniczego szprycując rozetki raz jednego kremu, raz drugiego – nie było tego widać po przekrojeniu wiec równie dobrze można ciapnąć łyżką 😅
Torcik można jeść od razu po przełożeniu 👌🏻
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2362 – B: 86g – T: 212g – W: 41g (węglowodany netto 21g, cukry 17g)
Taka ilość to ok 6 porcji.
Uwagi: Dżem porzeczkowy można zastąpić np. malinowym lub jeżynowym. Pektynę NH można kupić w sklepach dla cukierników, zarówno stacjonarnie jak i online, np. na Allegro. Ma mocniejsze właściwości żelujące, doskonale sprawdza się w przygotowaniu dżemów do ciast i tortów.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0