Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto biszkopt migdałowy z kremem waniliowo porzeczkowym

Cudownie puszysty i aromatyczny keto biszkopt przełożony kwaskowym kremem. Ciasto, które ładnie wygląda, wspaniale smakuje, a robi się praktycznie samo! Wystarczy kilka ruchów mikserem 👌🏻 Idealny na Walentynki, dzień kobiet czy Wielkanoc. Nie ważne na jaką okazję je zrobicie, na pewno nie będziecie żałować 😎

Keto biszkopt migdałowy z kremem waniliowo porzeczkowym, bez cukru
Keto biszkopt z kremem

Składniki: 

Biszkopt:

  • 4 jajka r L
  • 15g kazeiny micelarnej
  • 40g mielonych migdałów
  • 20g oleju MCT
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g erytytolu
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • płatki migdałów do posypania – opcjonalnie ale warto bo ładnie wyglądają i dodają chrupkości

 

Dżem z czerwonej porzeczki: 

  • 200g czerwonych porzeczek mrożonych
  • erytytol do smaku
  • 3g pektyny NH lub amidowanej (lub zwykłe pektyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

Krem:

  • 200g mascarpone
  • ok 120g śmietanki 30%
  • dżem porzeczkowy
  • słodzik do smaku
  • wanilia

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Tortownica 18cm

Białka ubijamy z solą i słodzikiem na gęstą, sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, krótko miksujemy. Dodajemy olej i aromat, znowu miksujemy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie łopatką aż wszystko się połączy. Ciasto wlewamy do tortownicy, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160st na ok 20-30 min (do suchego patyczka). Biszkopt troszkę urósł i troszkę klapnął😆 Byl bardzo delikatny, wilgotny i puchaty.
Studzimy, wyjmujemy z formy i dzielimy na dwa blaty.

Dżem porzeczkowy:

Porzeczki gotujemy az sie całkowicie rozpadną, przecieramy przez drobne sitko żeby pozbyć się pestek i skórek (wyszlo mi 120g musu). Studzimy, dodajemy słodzik i pektynę – dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2-3 min intensywnie mieszając. Chłodzimy.

Krem:

Śmietankę z mascarpone i słodzikiem ubijamy. Krem dzielimy na pół, do jednej części dodajemy dżem, do drugiego wanilie. Każdą krótko miksujemy.
Do nakładania kremu użyłam rękawa cukierniczego szprycując rozetki raz jednego kremu, raz drugiego – nie było tego widać po przekrojeniu wiec równie dobrze można ciapnąć łyżką 😅
Torcik można jeść od razu po przełożeniu 👌🏻

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 2362 – B: 86g – T: 212g – W: 41g (węglowodany netto 21g, cukry 17g)

Taka ilość to ok 6 porcji.

Uwagi: Dżem porzeczkowy można zastąpić np.  malinowym lub jeżynowym. Pektynę NH można kupić w sklepach dla cukierników, zarówno stacjonarnie jak i online, np. na Allegro. Ma mocniejsze właściwości żelujące, doskonale sprawdza się w przygotowaniu dżemów do ciast i tortów.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Keto biszkopt migdałowy z kremem waniliowo porzeczkowym, bez cukru
Keto biszkopt migdałowy z kremem waniliowo porzeczkowym, bez cukru
Keto biszkopt migdałowy z kremem waniliowo porzeczkowym, bez cukru
Keto biszkopt migdałowy z kremem waniliowo porzeczkowym, bez cukru

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)