Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto babeczki z mozarellą

Keto babeczki w wersji wytrawnej, nadziane mozzarellą, z dodatkiem pikantnych papryczek jalapeno i idealna propozycja dla miłośników niskowęglowodanowych smaków. Idealne jako zdrowa przekąska, lekki lunch czy dodatek do pożywnego śniadania. Sprawdzą się na każdym etapie diety, zarówno na adaptacji jak i na redukcji.

Keto babeczki wytrawne z mozzarella bez glutenu redukcja

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 45g kwaśnej śmietany
  • 20g izolatu białkowego
  • 30g mąki łubinowej
  • 30g startego parmezanu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka plasterków jalapeño
  • opcjonalnie sól
  • kulka mozzarelli podzielona na 4 części

Sposób przygotowania:

Jajka miksujemy ze śmietaną, dodajemy izolat, mąkę, proszek i parmezan – miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wrzucamy drobniej pokrojone jalapeño i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek. Do każdej babeczki wciskamy kawałek mozzarelli. Pieczemy w 180 st przez ok 20-30 min (zależy od piekarnika).

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu*:

Kcal: 786 – B: 70g – T: 48g – W: 11g

Taka ilość to około 2 porcje – 4 babeczki.

Uwagi

Babeczki najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika. 

Stalowe formy do babeczek dobrze jest wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. W przypadku silikonowych ten krok można pominąć. 

Muffinki świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Świetnie smakują z dodatkiem domowego pesto.

*Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Keto babeczki wytrawne z mozzarella bez glutenu redukcja
Keto babeczki wytrawne z mozzarella bez glutenu redukcja
Keto babeczki wytrawne z mozzarella bez glutenu redukcja
Keto babeczki wytrawne z mozzarella bez glutenu redukcja

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)