Keto babeczki z mozarellą
Keto babeczki w wersji wytrawnej, nadziane mozzarellą, z dodatkiem pikantnych papryczek jalapeno i idealna propozycja dla miłośników niskowęglowodanowych smaków. Idealne jako zdrowa przekąska, lekki lunch czy dodatek do pożywnego śniadania. Sprawdzą się na każdym etapie diety, zarówno na adaptacji jak i na redukcji.

Składniki:
- 2 jajka
- 45g kwaśnej śmietany
- 20g izolatu białkowego
- 30g mąki łubinowej
- 30g startego parmezanu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka plasterków jalapeño
- opcjonalnie sól
- kulka mozzarelli podzielona na 4 części
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy ze śmietaną, dodajemy izolat, mąkę, proszek i parmezan – miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wrzucamy drobniej pokrojone jalapeño i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek. Do każdej babeczki wciskamy kawałek mozzarelli. Pieczemy w 180 st przez ok 20-30 min (zależy od piekarnika).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu*:
Kcal: 786 – B: 70g – T: 48g – W: 11g
Taka ilość to około 2 porcje – 4 babeczki.
Uwagi:
Babeczki najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika.
Stalowe formy do babeczek dobrze jest wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. W przypadku silikonowych ten krok można pominąć.
Muffinki świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Świetnie smakują z dodatkiem domowego pesto.
*Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/0 Comments
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0