Wyślij w świat :)
5
(1)

Kalarepa Hasselback

Kalarepa Hasselback to keto wariacja na temat popularnej, szwedzkiej potrawy  Potato à la Hasselbacken. W tym przypadku, żeby zredukować nieco ilość węglowodanów, ziemniaki zamieniamy na ich niskowęglowodanową siostrę kalarepkę.  To świetna propozycja jako dodatek do dań z grilla, jako przystawka czy nawet lekki lunch.

kalarepa hasselback, sałatka, twarożek, masło ziołowe

Składniki: 

  • kalarepka
  • oliwa z oliwek
  • sól, wędzona papryka

Sposób przygotowania:

Kalarepę  obieramy, kroimy na połówki. Każdą nacinamy w „wachlarzyk”. Smarujemy obficie oliwą, solimy i zapiekamy przez 40-50 min w 180 st. W połowie pieczenia polewamy raz jeszcze oliwą, posypujemy papryką. Kalarepa od spodu powinna być chrupiąca i lekko skarmelizowana, reszta miękka i rumiana.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 325 – B: 4g – T: 30g – W: 11g (w tym cukry 6g)

Taka ilość to dwie średnie lub jedna duża porcja.

Uwagi: Kalarepa jest niskokalorycznym warzywem bogatym w błonnik, a oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów i korzystnie wpływa na układ krążenia.  Można ją wzbogacić o twarożek ze szczypiorkiem i masło ziołowe.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

kalarepa hasselback, sałatka, twarożek, masło ziołowe
kalarepa hasselback, sałatka, twarożek, masło ziołowe
kalarepa hasselback, sałatka, twarożek, masło ziołowe
kalarepa hasselback, sałatka, twarożek, masło ziołowe

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 5 / 5. 1

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)

Related Posts