Kalarepa Hasselback
Kalarepa Hasselback to keto wariacja na temat popularnej, szwedzkiej potrawy Potato à la Hasselbacken. W tym przypadku, żeby zredukować nieco ilość węglowodanów, ziemniaki zamieniamy na ich niskowęglowodanową siostrę kalarepkę. To świetna propozycja jako dodatek do dań z grilla, jako przystawka czy nawet lekki lunch.
Składniki:
- kalarepka
- oliwa z oliwek
- sól, wędzona papryka
Sposób przygotowania:
Kalarepę obieramy, kroimy na połówki. Każdą nacinamy w „wachlarzyk”. Smarujemy obficie oliwą, solimy i zapiekamy przez 40-50 min w 180 st. W połowie pieczenia polewamy raz jeszcze oliwą, posypujemy papryką. Kalarepa od spodu powinna być chrupiąca i lekko skarmelizowana, reszta miękka i rumiana.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 325 – B: 4g – T: 30g – W: 11g (w tym cukry 6g)
Taka ilość to dwie średnie lub jedna duża porcja.
Uwagi: Kalarepa jest niskokalorycznym warzywem bogatym w błonnik, a oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów i korzystnie wpływa na układ krążenia. Można ją wzbogacić o twarożek ze szczypiorkiem i masło ziołowe.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.
Ostatnio dodane:
-
-
-
-
Keto rogaliki świętomarcińskie bez cukru2025-11-09/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 5 / 5. 1