Wyślij w świat :)
0
(0)

Gofry z bitą śmietaną

 Pyszne gofry w bardzo tradycyjnej wersji: z bitą śmietaną i owocami.
Bardzo lekkie i puszyste – w konsystencji przypominają biszkopt. Można traktować je jako deser lub, po dobraniu odpowiednich dodatków, jako pełnoprawny posiłek. Śmietanka i owoce sprawią, że poczujecie się jak na wakacjach nad morzem 😅

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 35g śmietany 36%
  • 25g jogurtu greckiego
  • łyżka mct (lub dowolnego oleju o możliwie neutralnym smaku)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia, słodzik, szczypta soli do smaku
  • dodatki: śmietanka 30% ok 120 ml, borówki i maliny

Sposób przygotowania:

Śmietankę, jogurt, olej, wanilie, sól i słodzik miksujemy, dodajemy suche składniki i znowu miksujemy. Smażymy w gofrownicy wg zaleceń producenta. Ciasto jest dość rzadkie więc nie należy przesadzać z ilością bo wypłynie bokiem.

Kaloryka i makro całości ( z uwzględnieniem bitej śmietany i owoców) wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 838 – B: 23g – T: 74g – W: 30g

Taka ilość to 4 gofry – 2 porcje

Uwagi: Posiłek ubogi w błonnik. Warto uzupełnić go dodając np. owoce jagodowe

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

 

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)