Dyniowe curry z groszkiem i krewetkami
Jeśli szukasz szybkiego i pysznego pomysłu na obiad, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Dyniowe curry łączy w sobie słodką dynię, chrupiącą paprykę, pikantne przyprawy i delikatne krewetki. To idealna propozycja dla fanów intensywnych smaków, którą możesz się cieszyć również na keto. Potrawa, która cieszy oko i podniebienie.

Składniki:
- ok 100g dyni
- ok 50g groszku cukrowego
- ok 40g papryki
- 100g krewetek koktajlowych
- 25g nierafinowanego oleju palmowego
- 125g bulionu
- ok 100g gęstej części mleczka kokosowego
- sok z cytryny, proszek curry, czarny sezam
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmażamy dynię i paprykę, dodajemy przyprawę curry i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem jakieś 15 min. Dodajemy groszek, zamrożone krewetki oraz mleko kokosowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Przed zjedzeniem posypujemy sezamem.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 568 – B: 23g – T: 45g – W: 18g (węglowodany netto 14g)
Taka ilość jedna duża porcja.
Uwagi: Nierafinowany olej palmowy można kupić online albo zamienić na olej kokosowy
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0