Wyślij w świat :)
0
(0)

Dyniowe curry z groszkiem i krewetkami

Jeśli szukasz szybkiego i pysznego pomysłu na obiad, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Dyniowe curry łączy w sobie  słodką dynię, chrupiącą paprykę, pikantne przyprawy i delikatne krewetki. To idealna propozycja dla fanów  intensywnych smaków, którą możesz się cieszyć również na keto. Potrawa, która cieszy oko i podniebienie.

Dyniowe curry z groszkiem i krewetkami, keto

Składniki: 

  • ok 100g dyni
  • ok 50g groszku cukrowego
  • ok 40g papryki
  • 100g krewetek koktajlowych
  • 25g nierafinowanego oleju palmowego
  • 125g bulionu
  • ok 100g gęstej części mleczka kokosowego
  • sok z cytryny, proszek curry, czarny sezam

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmażamy dynię i paprykę, dodajemy przyprawę curry i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem jakieś 15 min. Dodajemy groszek, zamrożone krewetki oraz mleko kokosowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Przed zjedzeniem posypujemy sezamem. 

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 568 – B: 23g – T: 45g – W: 18g (węglowodany netto 14g)

Taka ilość  jedna duża porcja.

Uwagi: Nierafinowany olej palmowy można kupić online albo zamienić na olej kokosowy

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dyniowe curry z groszkiem i krewetkami, keto
Dyniowe curry z groszkiem i krewetkami, keto
Dyniowe curry z groszkiem i krewetkami, keto
Dyniowe curry z groszkiem i krewetkami, keto

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)