Wyślij w świat :)
0
(0)

Domowy keto makaron

Domowy makaron: niskowęglowodanowy, niskokaloryczny i zgodny z makro keto. Dodatek białka pszennego (glutenu) może odstraszać, ale jeśli nie macie przeciwskazań zdrowotnych, a brakuje Wam czasem makaronu o smaku zbliżonym do tradycyjnego, warto rozważyć ten przepis. Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny. 

Składniki: 

  • 40g białka pszennego (glutenu)
  • 40g mąki łubinowej
  • jajko
  • 1-3 łyżki wody (lub więcej , ciasto jest dość twarde ale nie powinno być jak kamień)
  • opcjonalnie błonnik bambusowy / owsiany do oprószenia makaronu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto (ok 7-10) min, następnie odkładamy na ok 30 min. Ciasto dzielimy na 3 porcje i za pomocą maszynki do makaronu „wałkujemy” kluchy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 min.
Surowy makaron można trzymać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez 4-5 dni.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 298 – B: 48g – T: 5g – W: 8g

Taka ilość to 2-3 porcje.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)