Domowy keto makaron
Domowy makaron: niskowęglowodanowy, niskokaloryczny i zgodny z makro keto. Dodatek białka pszennego (glutenu) może odstraszać, ale jeśli nie macie przeciwskazań zdrowotnych, a brakuje Wam czasem makaronu o smaku zbliżonym do tradycyjnego, warto rozważyć ten przepis. Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny.

Składniki:
- 40g białka pszennego (glutenu)
- 40g mąki łubinowej
- jajko
- 1-3 łyżki wody (lub więcej , ciasto jest dość twarde ale nie powinno być jak kamień)
- opcjonalnie błonnik bambusowy / owsiany do oprószenia makaronu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto (ok 7-10) min, następnie odkładamy na ok 30 min. Ciasto dzielimy na 3 porcje i za pomocą maszynki do makaronu „wałkujemy” kluchy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 min.
Surowy makaron można trzymać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez 4-5 dni.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 298 – B: 48g – T: 5g – W: 8g
Taka ilość to 2-3 porcje.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0