Wyślij w świat :)
0
(0)

Domowy budyń rabarbarowy - bez sztucznych aromatów

Domowy budyń rabarbarowy – naturalny, gęsty i aromatyczny bez cukru.

Szukasz zdrowej alternatywy dla sklepowych deserów? Ten domowy budyń rabarbarowy to idealna propozycja! Przygotowany bez sztucznych aromatów i dodatku cukru, zachwyca głębokim, naturalnym smakiem. Gęsta, aksamitna konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Idealny dla osób dbających o zdrową dietę oraz miłośników sezonowych owoców. Poznaj przepis na prosty, pełen smaku domowy budyń i ciesz się jego wyjątkowym aromatem!

Domowy budyń rabarbarowy, keto, bez cukru, bez sztucznych aromatów
Domowy budyń rabarbarowy

Składniki: 

  • 200g rabarbaru
  • 50ml wody
  • ulubiony słodzik
  • 200ml mleka lub śmietanki
  • 20g skrobi
  • ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do rondelka, dodajemy słodzik i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem aż się lekko rozpadnie. W mleku rozpuszczamy skrobię i wlewamy do rabarbaru intensywnie mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje. Przelewamy do szklanek. Jemy na ciepło lub chłodzimy i dekorujemy bitą śmietaną.

Kaloryka i makro całości (przy użyciu mleka pełnotłustego 3,2%) wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 170 – B: 8g – T: 7g – W: 21g

Taka ilość to dwie małe lub jedna duża porcja.

Uwagi: 

W przepisie skrobię można zastąpić gumą guar, ksantanową lub mąką konjac.

Sprawdź też inne sezonowe przepisy z użyciem rabarbaru.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Domowy budyń rabarbarowy, keto, bez cukru, bez sztucznych aromatów
Domowy budyń rabarbarowy, keto, bez cukru, bez sztucznych aromatów
Domowy budyń rabarbarowy, keto, bez cukru, bez sztucznych aromatów
Domowy budyń rabarbarowy, keto, bez cukru, bez sztucznych aromatów

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)