Domowy budyń rabarbarowy - bez sztucznych aromatów
Domowy budyń rabarbarowy – naturalny, gęsty i aromatyczny bez cukru.
Szukasz zdrowej alternatywy dla sklepowych deserów? Ten domowy budyń rabarbarowy to idealna propozycja! Przygotowany bez sztucznych aromatów i dodatku cukru, zachwyca głębokim, naturalnym smakiem. Gęsta, aksamitna konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Idealny dla osób dbających o zdrową dietę oraz miłośników sezonowych owoców. Poznaj przepis na prosty, pełen smaku domowy budyń i ciesz się jego wyjątkowym aromatem!
Składniki:
- 200g rabarbaru
- 50ml wody
- ulubiony słodzik
- 200ml mleka lub śmietanki
- 20g skrobi
- ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do rondelka, dodajemy słodzik i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem aż się lekko rozpadnie. W mleku rozpuszczamy skrobię i wlewamy do rabarbaru intensywnie mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje. Przelewamy do szklanek. Jemy na ciepło lub chłodzimy i dekorujemy bitą śmietaną.
Kaloryka i makro całości (przy użyciu mleka pełnotłustego 3,2%) wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 170 – B: 8g – T: 7g – W: 21g
Taka ilość to dwie małe lub jedna duża porcja.
Uwagi:
W przepisie skrobię można zastąpić gumą guar, ksantanową lub mąką konjac.
Sprawdź też inne sezonowe przepisy z użyciem rabarbaru.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.
Ostatnio dodane:
-
Świąteczny sernik waniliowo – cynamonowy bez cukru2025-12-14/0 Comments -
-
-
Keto rogaliki świętomarcińskie bez cukru2025-11-09/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0