Domowe Limoncello bez dodatku cukru (dla osób pełnoletnich)
Limoncello to popularny we Włoszech, alkoholowy trunek na bazie spirytusu, cytryn i cukru. Najczęściej podawany jest po obfitym posiłku jako tak zwany digestif czyli napój poprawiający trawienie. Limoncello ma również wielu fanów wśród turystów, którzy chętnie kupują ten likier jako pamiątkę z Włoch. Jeśli jednak w najbliższym czasie nie planujesz wycieczki do słonecznej Italii oraz jesteś na diecie niskowęglowodanowej, starasz się ograniczać ilość cukru w diecie, ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Domowe Limoncello to doskonały zamiennik. Posłuży jako baza do koktajli, dodatek do kremów czy lodów. Można nim nasączyć biszkopt lub po prostu wypić mocno schłodzony marząc o najbliższych wakacjach.

Składniki:
Sposób przygotowania:
Z cytryny odkrawamy skórkę (tylko żółtą część), wrzucamy do słoika, zalewamy wódką. Zamknięty słoik odstawiamy w chłodne miejsce na 7-14 dni. Po tym czasie odcedzamy skórki. Na patelni karmelizujemy wodę zsyropem błonnikowym i erytrytolem (gotujemy aż płyn nabierze mocno bursztynowego koloru). Zalewamy ostrożnie(!) letnią wodą, na koniec wlewamy wódkę cytrynową, doprawiamy 2-3 łyżeczkami soku z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie nasze domowe Limoncello jest gotowe do degustacji!


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0