Wyślij w świat :)
0
(0)

Chlebek tostowy wysokobiałkowy

Lekki jak chmurka, niskokaloryczny, bez glutenu, bez laktozy i z dużą zawartością białka, w pełni ketogeniczny chlebek tostowy. Idealnie sprawdzi się podczas redukcji ale znajdzie też zastosowanie na adaptacji. Najlepiej smakuje prosto z tostera, posmarowany masełkiem i posypany solą.

Składniki: 

  • 150g białka jaja kurzego
  • dwie szczypty creme of tartar (winian potasu można zastąpić kilkoma kroplami soku z cytryny)
  • ok 0,5 łyżeczki soli
  • 25g mąki łubinowej
  • 20g białka WPC o neutralnym smaku
  • 10g żelatyny
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy, w trakcie dodajemy sól i winian potasu. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy przesiane suche składniki. Delikatnie łączymy łopatką i przelewamy do foremki (mała keksówka). Pieczemy w 165 st przez ok 25-35 min (zależy od mocy piekarnika) – do suchego patyczka.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 267 – B: 51g – T: 2g – W: 7g

Z tej ilości wyjdą 3-4 porcje.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)